(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2025)
Ushbu maqolada ona tili darslarida matn tuzilishini oʻrgatishning metodik asoslari yoritilgan. Matn tuzilmasining asosiy tarkibiy qismlari – kirish, asosiy qism va xulosa haqida nazariy maʼlumotlar beriladi hamda ularni bosqichma-bosqich oʻrgatish metodikasi asoslab beriladi. Shuningdek, boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining yosh va psixologik xususiyatlarini hisobga olgan holda, matn tuzish malakalarini shakllantirishda foydalaniladigan samarali usullar – kuzatish, suhbat, namunaviy matnlar bilan ishlash, rolli o‘yinlar va klaster texnologiyasi kabi metodlar tahlil qilinadi. Maqolada dars jarayonida matn ustida ishlash orqali o‘quvchilarning nutqiy kompetensiyasini rivojlantirish, mustaqil fikrlashga undash va ijodiy yondashuvga erishish imkoniyatlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari ona tili taʼlimi sifatini oshirishda muhim amaliy ahamiyatga ega.