(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MEDICINE, SCIENCE, AND EDUCATION, 2025)
Yurak-qon tomir kasalliklari (YQTK) va qandli diabet (QD) dunyo bo‘yicha o‘lim va nogironlikning yetakchi sabablaridan biri hisoblanadi. Ushbu ikki patologiyaning birgalikda uchrashi bemorlarning holatini murakkablashtirib, davolash strategiyalariga jiddiy o‘zgartirishlar kiritishni talab etadi. Ayniqsa, lipid almashinuvi buzilishlari ateroskleroz jarayonini jadallashtirib, koronar yurak kasalliklari xavfini oshiradi. Shu sababli, QD fonida YQTK bo‘lgan bemorlarda gipolipidemik terapiyaning samaradorligi muhim ilmiy va amaliy ahamiyat kasb etadi.