INSON TANASINING NORMAL MIKROFLORASI VA UNING AHAMIYATI VA VAZIFALARI. DISBAKTERIOZ. (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Tish milkida tosh hosil bo’lishida aktinomitsetlarning (A.viscosus,  A.Is-raeli) ta’siri katta. Toshlarning ko’payishi parodontoz kasalligiga  Olib keladi. Og‘iz bo’shlig’ida nomaxsus himoya omillari (so’lak, shilliq va shilliq  Osti q av at hujayralarining to’siqlik xossalari) ham mavjud. So’lak tarkibida  Kuclbli bakteriostatik va bakteritsid xususiyatga ega moddalar (lizotsim,  Fermentlar, S IgA va boshqalar) bo’ladi. Shunga qaramay, og’iz bo’shlig’ini  Toza saqlashning asosiy omili bu og’iz bo’shlig’I gigiyenasi hisoblanadi,  Ya’n I kuniga ovqatlangandan so’ng tishlarni tish pastasi bilan 2-3 marta  Yuvish va yilda 1-2 marta toshlardan tozalatish kerak. Norm ada ichki va o’rta quloqda mikroblar bo’lmaydi. Tashqi quloq yo‘lida yog‘ bezlari yaxshi rivojlangan, ular sekreti hisobiga quloqda kir  yig’iladi. Sog‘lom odamlar qulog’ida ichaq tayoqchasi, Proteus, nopatogen  Stafilokokk va korinebakteriyalar, achitqi zamburug’Iari uchraydi. A lloxton mikrofloraga Staph.aureus, Str.pigenes, Ps.aeruginosa,  Aspergillus fumigatus, A.niger, A.terreus kabi mikroorganizmlar kirishi  Mumlkin.