Ijtimoiy muhit elementlari asosida yoshlar ta’limining integrativ modelini ishlab chiqish (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Bugungi kunda ta’lim jarayonida yoshlarning muvaffaqiyati faqat akademik ko‘rsatkichlarga emas, balki ularning ijtimoiy muhit bilan o‘zaro aloqalariga ham bog‘liq. Ijtimoiy muhit — oila, maktab, tengdoshlar guruhi, media va raqamli platformalardan tashkil topgan kompleks tizim — yoshlarning ta’lim motivatsiyasi, kommunikativ madaniyati va ijtimoiy faolligini shakllantirishda hal qiluvchi omil hisoblanadi. Ushbu maqolada ijtimoiy muhitning asosiy elementlari tahlil qilinib, ularning yoshlar ta’limiga ta’siri integrativ yondashuv asosida o‘rganiladi.Maqola doirasida ta’lim jarayonida ijtimoiy muhitning psixologik, sotsiologik va pedagogik komponentlari o‘rganilib, ularni birlashtirgan integrativ model ishlab chiqiladi. Bu model yoshlarning o‘z-o‘zini anglash, ijtimoiy faollik va ta’limga bo‘lgan motivatsiyasini oshirishga xizmat qiladi. Shuningdek, maqolada raqamli muhitning yoshlarning ta’lim jarayonidagi ijtimoiy munosabatlarga ta’siri, shaxsiy va ijtimoiy rivojlanishdagi o‘rni ham ko‘rib chiqiladi.Tadqiqot natijalari ta’lim siyosatini shakllantirishda va amaliyotda yoshlar ijtimoiy muhitini yaxshilash, ularning ta’limga bo‘lgan munosabatini mustahkamlash uchun asos bo‘lib xizmat qilishi kutilmoqda.Ushbu integrativ yondashuv ta’lim sohasida yangi pedagogik strategiyalar ishlab chiqish, ijtimoiy muhitni optimallashtirish va yoshlarning ta’limdagi muvaffaqiyatlarini oshirish uchun innovatsion ilmiy asos yaratadi.