ILK TEMIR DAVRI SAK QABILALARINING MADANIYATI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Mazkur tezisda Orolbo‘yi va unga tutash hududlarda ilk temir davrida yashagan sak qabilalarining madaniyati arxeologik manbalar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda ushbu davrga oid moddiy madaniyat yodgorliklari, qurol-aslaha va hunarmandchilik mahsulotlari, diniy e’tiqod va dafn marosimlariga oid faktlar yoritilgan. Ayniqsa, Chirik-Rabot, Djomboy, Tegisken kabi yodgorliklar asosida saklar turmush tarzining ko‘chmanchi-yarim ko‘chmanchi xususiyatlari, hayvonot uslubidagi san’at va ijtimoiy tabaqalanish unsurlari o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari ilk temir davrida saklar madaniy taraqqiyot bosqichida bo‘lganligini va ular Markaziy Osiyo sivilizatsiyalariga muhim hissa qo‘shganligini ko‘rsatadi.