BOSHLANG’ICH SINF O’QUVCHILARIGA ONA TILI O’QITISH ORQALI NUTQ MADANIYATINI RIVOJLANTIRISHNING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Boshlang‘ich sinf o‘quvchilariga ona tili fanini o‘qitish jarayonida nutq madaniyatini shakllantirish va rivojlantirishning pedagogik-psixologik asoslari yoritilgan. Ona tili darslari orqali bolalarda og‘zaki va yozma nutqni to‘g‘ri, ravon va mazmunli ifoda etish ko‘nikmalarini rivojlantirish, fikrni aniq ifodalash, muloqot madaniyatiga rioya qilish kabi kompetensiyalarni shakllantirishga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, maqolada til o‘rgatishning yoshga mos uslublari, interfaol metodlar va nutq madaniyati elementlarini o‘rgatishda samarali bo‘lgan mashg‘ulotlar tahlil etilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ona tili darslarini zamonaviy pedagogik yondashuvlar asosida tashkil etish o‘quvchilarning nutqiy rivojlanishini ta’minlaydi va ularning ijtimoiy-madaniy kompetensiyalarini shakllantirishga xizmat qiladi.