POYEZDLAR HARAKATI XAVFIZLIGINI TA’MINLASH USULLARINING QO’LLANILISHI SOHALARI BO’YICHA AFZALLIKLARI VA KAMCHILIKLARI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Ushbu maqola temir yo‘l transportida poyezdlar harakati va manyovr ishlarini tashkil etish jarayonida sodir bo‘lgan buzilishlarni aniqlash, tahlil qilish, baholash va buzilishlar sabablarini aniqlashdan kabi chora tadbirlarni amalga oshirishga qaratilgan. Poyezdlar harakati xavfsizligi buzilishi holatlari “O‘zbekiston temir yo‘llari” AJ misolida 2008 yildan 2020 yilgacha bo‘lgan davr mobaynida tadqiq qilindi va barcha turdagi buzilishlarning 60% inson, 37% texnik va 3% boshqa turdagi omillar natijasida yuzaga kelishi aniqlandi. Barcha turdagi buzilishlar to‘rt guruhga ajratildi. Poyezdlar harakati xavfsizligi buzilishlarini tizimli ravshda tahlil qilish, ularni o‘z vaqtida bartaraf etish va temir yo‘l ish ko‘rsatkichlari meyoriy qiymatlarining asosli bajarilishini taminlab beradi.