IRSIY KASALLIKLARNING GENETIK MEXANIZMLARI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Irsiy kasalliklar - ota-onadan bolaga o'tadigan genetik ma'lumotlarning buzilishi natijasida kelib chiqadigan kasalliklar; asosan xromosomalar yoki genlardagi mutatsiyalar natijasida kelib chiqadi, ular bahorga o'tadi. Mutatsiyalar tashqi muhit omillari (ionlashtiruvchi nurlar, ayrim biologik faol kimyoviy birikmalar) hamda organizm va hujayralarga salbiy ta'siri natijasida yuzaga kelishi mumkin.Ushbu maqolada irsiy kasalliklarning kelib chiqish sabablari, ularga qarshi kurashish yo'llari va ularning zararli oqibatlari haqida ma'lumot berilgan.