(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2026)
Endometriyal giperplaziya - bu polietiologik patologik jarayon bo’lib, uning patogenezi tizimli jarayonlar (neyroendokrin, metabolik va immun) va mahalliy o’zgarishlarning (endometriy hujayralarining retseptorlari va genetik apparati holati) murakkab o’zaro ta’siridan iborat. Biologik faol moddalarning ishtiroki, o’sish omillari, proliferatsiya va apoptoz belgilari va boshqalar tasvirlangan. Endometriyning turli tarkibiy qismlarining funktsional holati butun hayz davrida heterojenlik bilan tavsiflanadi. Endometriydagi giperplastik jarayonlar keng tarqalgan ginekologik patologiya bo’lib, ularning chastotasi premenopauzada yoshga bog’liq gormonal o’zgarishlar davrida sezilarli darajada oshadi.