(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2026)
Maqolada oziq-ovqat sanoatida fermentlarni qo‘llashning ilmiy-amaliy asoslari tahlil qilindi. Fermentlar (amilaza, proteaza, lipaza, pektinaza, sellyulaza, laktaza, transglutaminaza va boshqalar) yordamida xom ashyoni qayta ishlash jarayonlarini jadallashtirish, mahsulot sifatini barqarorlashtirish, chiqitlarni kamaytirish va resurs tejamkorligini oshirish imkoniyatlari ko‘rsatildi. Shuningdek, fermentlarning manbai, faollik omillari, texnologik rejimlar, mahsulot matritsasidagi ta’sir mexanizmi va xavfsizlik (allergenlik, qoldiq faollik, mikrobiologik nazorat) masalalari umumlashtirildi.