(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2026)
Ushbu tezisda ingliz tilidagi psixolingvistika atamalarining o‘zbekcha ekvivalentlarini yaratish masalasi yoritilgan. Tadqiqot doirasida termin yaratishning asosiy usullari, xorijiy atamani to‘g‘ridan-to‘g‘ri o‘zlashtirish, semantik (ma’no kengaytirish) yo‘li bilan va morfologik-sintaktik (so‘z yasash yoki birikma orqali) yo‘llari ko‘rib chiqildi. Psixolingvistika yangi yo‘nalish bo‘lgani bois, terminologiyada turli variantlar uchrashi aniqlangan. Tezisda ushbu usullar misollarda tahlil qilinib, samaradorligi baholangan hamda ilmiy atamalarni bir xillashtirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.