(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2026)
XX аср бошларида Марказий Осиё, айниқса Туркистон минтақаси чуқур ижтимоий, маданий ва сиёсий ўзгаришларга дуч келган. Ушбу даврда анъанавий ислом мадраса таълими Россия империяси ҳамда кейинчалик Совет Иттифоқининг таъсири остида туб бурилиш жараёнига кирган эди. Мазкур минтақада юзага келган модернизaция ва янгиланишни маъқулловчи оқимлардан бири бўлган Жадидчилик, Туркистон жамиятининг замонавийлашиш ва Ғарбга йўналиш ҳаракатларига раҳбарлик қилган. Ушбу ҳаракатнинг етакчи шахсларидан бири Абдурауф Фитрат бўлган. Туркистондаги жадидчилик ҳаракатининг пайдо бўлиш шароитлари, замонавий таълим тизимини асос қилиб олган жадид олимларидан бири бўлган Абдурауф Фитрат халқни уйғонишга чақириб, исломни тўғри тушунтириш ва туркликни мустаҳкамлаш мақсадида кенг кўламли ҳаракатларни амалга оширди. Маҳмудхўжа Беҳбудий, Абдурауф Фитрат ва Исмоил Гаспирали каби етакчи шахсларнинг фаолиятлари ёрдамида жадидчилик ҳаракатининг Туркистондаги тарихий аҳамияти ушбу мақолада таҳлил қилинган.