(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Tog‘ jinslari — yer qobig‘ini tashkil qiluvchi asosiy materiallardan biri bo‘lib, ularning fizik-mexanik xossalarini o‘rganish tabiiy resurslardan samarali foydalanish va xavfsiz muhandislik ishlarini tashkil qilishda muhim hisoblanadi. Tog‘ jinslarining hajmi ularning zichligi, mustahkamligi, hajmiy og‘irligi va boshqa xossalarini aniqlashda asosiy ko‘rsatkich hisoblanadi. Shu bois, tog‘ jinslarining hajmini aniqlashda qo‘llaniladigan usullar va ularni standartlashtirish muhim ilmiy-amaliy vazifa sanaladi.