(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Tish milkida tosh hosil bo’lishida aktinomitsetlarning (A.viscosus, A.Is-raeli) ta’siri katta. Toshlarning ko’payishi parodontoz kasalligiga Olib keladi. Og‘iz bo’shlig’ida nomaxsus himoya omillari (so’lak, shilliq va shilliq Osti q av at hujayralarining to’siqlik xossalari) ham mavjud. So’lak tarkibida Kuclbli bakteriostatik va bakteritsid xususiyatga ega moddalar (lizotsim, Fermentlar, S IgA va boshqalar) bo’ladi. Shunga qaramay, og’iz bo’shlig’ini Toza saqlashning asosiy omili bu og’iz bo’shlig’I gigiyenasi hisoblanadi, Ya’n I kuniga ovqatlangandan so’ng tishlarni tish pastasi bilan 2-3 marta Yuvish va yilda 1-2 marta toshlardan tozalatish kerak. Norm ada ichki va o’rta quloqda mikroblar bo’lmaydi. Tashqi quloq yo‘lida yog‘ bezlari yaxshi rivojlangan, ular sekreti hisobiga quloqda kir yig’iladi. Sog‘lom odamlar qulog’ida ichaq tayoqchasi, Proteus, nopatogen Stafilokokk va korinebakteriyalar, achitqi zamburug’Iari uchraydi. A lloxton mikrofloraga Staph.aureus, Str.pigenes, Ps.aeruginosa, Aspergillus fumigatus, A.niger, A.terreus kabi mikroorganizmlar kirishi Mumlkin.