(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENCE, 2025)
Mazkur maqolada kapital qo‘yilmalar (investitsiyalar) samaradorligini baholashning nazariy asoslari, ularning iqtisodiy va ijtimoiy ko‘rinishlari hamda baholash mezonlari yoritib berilgan. Iqtisodiy samaradorlik ishlab chiqarish hajmi, milliy daromad va mehnat unumdorligini oshirish orqali namoyon bo‘lsa, ijtimoiy samaradorlik aholining turmush sifati, ta’lim darajasi va sog‘liqni saqlash sohasidagi yaxshilanishlarda aks etishi ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada kapital qo‘yilmalarni baholashda qo‘llaniladigan umumiy (absolyut) va nisbiy samaradorlik ko‘rsatkichlari, ularning amaliy ahamiyati hamda me’yoriy qiymatlari tahlil qilingan. Shuningdek, investitsiyalar samaradorligini oshirish uchun tejamkor variantlarni tanlash, texnik modernizatsiya va ishlab chiqarish jarayonlarini yangilash zarurligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari investitsion qarorlar qabul qilishda ilmiy yondashuvning ahamiyatini ochib beradi hamda iqtisodiyotni modernizatsiya qilish jarayonida investitsiyalarni oqilona rejalashtirishning muhimligini ta’kidlaydi.