“MUQADDAS ITTIFOQ” KONGRESSLARI VA YANGI DUNYO (AAXEN, TROPPAU, LAYBAX VA Verona). (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MODERN DEVELOPMENT OF PEDAGOGY AND LINGUISTICS, 2024)
Yangi Olam koloniyalari aholining nochor qatlami chiqishlarini larzaga keltirdi. Negrlar xo‘jayinlaridan qochgan, qoloq joylarda palenke yoki kilombo istehkomlarini yaratib, u yerdan qo‘shni shahar va qishloqlarga hujum qilib turgan yoki plantatsiya qullari bilan birgalikda qo‘zg‘olonlar ko‘tarishgan. Hindular Yevropaliklarni haydash, yo‘qotilgan xududlar va mustaqillikni qaytarish harakatini qoldirishmadi. Qo‘zgolonchilar aniq dushmanlarni rangiga qarab aniqlashgan va bu kurashdan ikkala tomon ham ko‘p jabr ko‘rgan.