INGLIZ VA O‘ZBEK MULOQOTIDA HISSIY METAFORALARNING PSIXOLINGVISTIK TAHLILI. (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MODERN DEVELOPMENT OF PEDAGOGY AND LINGUISTICS, 2026)
Til inson kognitsiyasi va hissiyotlarini aks ettiruvchi vosita sifatida muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi hissiy metaforalar psixolingvistik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ingliz tilida hissiy holatlar ko‘pincha fazoviy va abstrakt metaforalar orqali ifodalanadi (“on cloud nine”, “over the moon”), o‘zbek tilida esa jismoniy va qalbga bog‘liq metaforalar keng qo‘llaniladi (“yuragi ezildi”, “ko‘nglim xira”). Natijalar madaniy va kognitiv omillar til orqali hissiy tajribani qanday shakllantirishini ochib beradi.