ITALIYAN BADIIY ASARLARIDAGI REALIYALAR VA ULARNING TARJIMA JARAYONIDAGI AHAMIYATI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MODERN DEVELOPMENT OF PEDAGOGY AND LINGUISTICS, 2025)
Mazkur tezisda italiyan badiiy adabiyotida uchraydigan realiyalar va ularning tarjimajarayonida tutgan o‘rni tahlil qilinadi. Realiyalar – ma’lum bir madaniyatga xosbo‘lgan, boshqa tilda to‘liq ekvivalenti bo‘lmagan elementlar bo‘lib, ular asarningmadaniy fonini boyitadi va tarjimon uchun muhim vazifa hisoblanadi. Ishda Dante,Calvino va Eco kabi yozuvchilarning asarlari asosida realiyalarning turlari, tarjimastrategiyalari hamda madaniyatlararo muloqotdagi ahamiyati yoritilgan. Xulosaqismida realiyalarni tarjima qilishda izoh, adaptatsiya va boshqa usullar samaraliyondashuv sifatida taklif etiladi.