АДАБИЙ МУХИТДА БОЛА ОБРАЗЛАРИ ОРҚАЛИ ИЛГАРИ СУРИЛГАН ҒОЯ ВА ТАРБИЯВИЙ НУҚТАЛАР (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MODERN DEVELOPMENT OF PEDAGOGY AND LINGUISTICS, 2025)
Мазкур мақолада ўзбек ва рус насрий адабиётида бола образлари орқали ифодаланган ижтимоий танқид, тарбиявий ғоялар ҳамда фалсафий қарашлар қиёсий таҳлил этилади. Ғафур Ғулом, Абдулла Қаҳҳор, Лев Толстой ва Антон Чехов асарлари мисолида бола қаҳрамонларнинг характери, руҳий кечинмалари ва уларни ўраб турган ижтимоий муҳитнинг таъсири ёритилади. Мақолада эстетик воситалар орқали берилган ғоялар, болаликнинг инсон камолотидаги роли ва жамиятдаги ночор қатламлар ҳаётида бола тасвири қандай тарзда намоён бўлиши таҳлил қилинади. Қиёсий ёндашув орқали ҳар икки адабиётда бола образининг умуминсоний ва миллий хусусиятлари, реалистик ва тарбиявий вазифаси очиб берилади.