(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MODERN DEVELOPMENT OF PEDAGOGY AND LINGUISTICS, 2026)
Mazkur maqolada evfemizmlar tilning ijtimoiy-madaniy hodisasi sifatida o‘rganilib, ularning kelib chiqish sabablari va asosiy vazifalari lingvistik hamda pragmatik nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda evfemizmlarning vujudga kelishida tabu hodisasi, diniy e’tiqodlar, axloqiy va madaniy me’yorlar, psixologik ehtiyojlar hamda ijtimoiy omillarning tutgan o‘rni yoritiladi. Shuningdek, evfemizmlarning nutqni yumshatish, hurmat va ehtirom ifodalash, baholovchi munosabatni aks ettirish, psixologik himoya hamda ijtimoiy munosabatlarni tartibga solish kabi asosiy vazifalari ochib beriladi. Maqolada o‘zbek tilidan keltirilgan misollar asosida evfemizmlarning milliy-madaniy xususiyatlari ham ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari evfemizmlarni til va jamiyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlikni ifodalovchi muhim lingvistik birlik sifatida baholash imkonini beradi.