(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MODERN DEVELOPMENT OF PEDAGOGY AND LINGUISTICS, 2025)
Ushbu maqolada xix asr o‘zbek tarixida muhim o‘rin tutgan Nodirabegimning me’moriy merosi, xususan, u tomonidan qurdirilgan madrasalar tahlil qilinadi. Shoiraning ma’rifatparvarlik faoliyati, ayol rahbar sifatidagi tashabbuslari va bu inshootlarning estetik hamda ma’naviy ahamiyati yoritiladi. mohlaroyim va chalpak madrasalari misolida Nodirabegimning ta’limga, ayollar huquqlariga va san’atga bo‘lgan e’tibori ko‘rsatiladi. Maqolada madrasalarning me’moriy xususiyatlari, tarixiy kontekstdagi roli, ustalarning ijodiy yondashuvi hamda bugungi kundagi restavratsiya va saqlash holati tahlil qilinadi. Shuningdek, ayol liderlikning tarixiy namunasini o‘rganish orqali o‘zbek madaniyatida ayollar faolligining ildizlari ochib beriladi.