(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON MODERN DEVELOPMENT OF PEDAGOGY AND LINGUISTICS, 2025)
Mazkur tezisda italiyan badiiy adabiyotida uchraydigan realiyalar va ularning tarjima jarayonida tutgan o‘rni tahlil qilinadi. Realiyalar – ma’lum bir madaniyatga xos bo‘lgan, boshqa tilda to‘liq ekvivalenti bo‘lmagan elementlar bo‘lib, ular asarning madaniy fonini boyitadi va tarjimon uchun muhim vazifa hisoblanadi. Ishda Dante, Calvino va Eco kabi yozuvchilarning asarlari asosida realiyalarning turlari, tarjima strategiyalari hamda madaniyatlararo muloqotdagi ahamiyati yoritilgan. Xulosa qismida realiyalarni tarjima qilishda izoh, adaptatsiya va boshqa usullar samarali yondashuv sifatida taklif etiladi.