KONTEYNERLAR BILAN ISHLAYDIGAN ALGORITMLAR (INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCE SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2024)
Ushbu maqolada konteynerlar bilan ishlaydigan algoritmlar va ularning dasturlash jarayonidagi o’rni keng ko’lamda yoritiladi. Konteynerlar, odatda, ma’lumotlarni boshqarish, saqlash va ularga samarali ishlov berish uchun ishlatiladigan muhim ma’lumot tuzilmalari hisoblanadi. Konteynerlar yordamida turli xil ma’lumot turlarini tartiblash, qidirish, qo’shish va olib tashlash kabi amallarni tezkorlik va qulaylik bilan bajarish mumkin. Zamonaviy dasturlash tillarida, jumladan, C++ dasturlash tilida STL (Standard Template Library) kutubxonasi orqali turli xil tayyor konteynerlar taqdim etilgan bo’lib, ular yordamida murakkab ma’lumot tuzilmalari va ularning ustida bajariladigan algoritmlar soddalashtiriladi.Konteynerlar bilan ishlaydigan algoritmlar dasturiy ta’minotning samaradorligini oshirishda katta ahamiyatga ega, chunki ular ma’lumotlarga oson va tezkor kirishni ta’minlaydi. Vector, Stack, Queue, Set va Map kabi konteynerlar turli xil ma’lumotlar bilan ishlashda yordam beradi va ular uchun mos algoritmlar ishlab chiqilgan. Misol uchun, Vector konteynerida tartiblash algoritmlari (Quick Sort, Bubble Sort) va qidirish algoritmlari (Linear Search, Binary Search) qo’llaniladi, Stack va Queue konteynerlarida esa push, pop, enqueue, va dequeue amallari bajariladi. Set konteyneri ma’lumotlarning noyobligini saqlashda samarali bo’lsa, Map konteyneri kalit-qiymat juftligini boshqarishda qo’llaniladi.Ushbu maqolada konteynerlar bilan ishlashning nazariy jihatlari bilan birga, amaliy misollar ham keltiriladi. C++ dasturlash tilida yozilgan kod misollarida konteynerlar bilan ishlaydigan algoritmlarning ishlash jarayoni aniq ko’rsatiladi. Bu esa dasturchilarga konteynerlar va ularning ustida bajariladigan algoritmlarni samarali ishlatishni o’rgatadi. Algoritmlarning samaradorligi va mosligini tushunish, dasturiy ta’minotning optimallashtirilishiga yordam beradi.Maqolada konteynerlar bilan ishlashning asosiy tamoyillari, ularning afzalliklari va har bir turdagi konteynerga mos algoritmlarning samaradorligi batafsil yoritiladi. Shu bilan birga, dasturlash amaliyotida konteynerlar bilan ishlashning qanday afzalliklari borligi ham tahlil qilinadi.