KORXONALARDA ISHLАB CHIQАRISH XАRАJАTLАRI АUDITINING O‘ZIGА XOS XUSUSIYАTLАRI VА АXBOROT MАNBАLАRI (INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCE SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2025)
Mazkur maqolada xo‘jalik yurituvchi subyektlarda ishlab chiqarish xarajatlari hisobini auditorlik tekshiruvidan o‘tkazish jarayonining asosiy jihatlari tahlil qilingan. Ishlab chiqarish xarajatlarini shakllanishi, ularning mahsulot tannarxiga kiritilishi, sarflarning iqtisodiy asoslanganligi va resurslardan foydalanish samaradorligini oshirishda auditorlik nazoratining tutgan o‘rni yoritilgan. Shuningdek, audit jarayonida aniqlanishi mumkin bo‘lgan buxgalteriya hisobidagi xatoliklar, xarajatlarni noto‘g‘ri tasniflash, tannarxni sun’iy ravishda oshirish yoki kamaytirish holatlari va ularning moliyaviy natijalarga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Auditorlik tekshiruvida foydalaniladigan axborot manbalari, audit protseduralari, tekshiruv bosqichlari hamda amaliy misollar asosida auditorning tavsiyalari bayon etilgan. Tadqiqot natijalari ishlab chiqarish xarajatlari hisobi sifatini oshirish va xo‘jalik yurituvchi subyektlarda moliyaviy boshqaruvni takomillashtirish uchun amaliy ahamiyatga ega.