МАХАЛЛИЙ ХОМ АШЁЛАР АСОСИДА ОЛИНУВЧИ ПАРДОЗБОП ҚУРУҚ ҚУРИЛИШ АРАЛАШМАЛИРИНГ РЕОЛОГИК ХОССАЛАРИ ХАҚИДА (INTERNATIONAL CONFERENCE ON ANALYSIS OF MATHEMATICS AND EXACT SCIENCES, 2024)
Маълумки, аввал хом ашё сифатида атрофимизда жуда ҳам кенг тарқалган ва арзон ҳисобланган гилтупроқлардан фойдаланишга қаратилган кўплаб илмий тадқиқотлар бажарилган . Бу тадқиқотларнинг кўпчилиги “гилтупроқ-цемент”, “гилтупроқ-шлак” аралаш системасини тадқиқот  қилишга бағишланган. Бу тадқиқотларда шулар аниқланган-ки кальцийли боғловчилар (цемент минераллари ва кальций гидроксиди) гилтупроқ минераллари билан деярли кимёвий реакцияга киришмас экан. Фақатгина тупроқ материалларини кальцийли боғловчи билан “стабиллашуви” ходисаси содир бўлади.