(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON ANALYSIS OF MATHEMATICS AND EXACT SCIENCES, 2025)
Ushbu tezisda elektron tijoratning rivojlanishi va uni soliqqa tortish masalalari tahlil qilinadi. Elektron tijorat global iqtisodiyotning ajralmas qismiga aylanib, xalqaro savdoda yangi imkoniyatlar yaratmoqda. Biroq, uning transchegaraviy tabiati va texnologik murakkabligi davlatlar uchun soliqqa tortish jarayonida qiyinchiliklar tug‘dirmoqda. Tadqiqotda e-tijoratning xususiyatlari, mavjud soliqqa tortish tizimlari va ularning afzalliklari hamda kamchiliklari o‘rganilgan. Shu bilan birga, e-tijoratni samarali soliqqa tortish bo‘yicha xalqaro tajribalar va amaliyotlar tahlil qilinib, O‘zbekiston sharoitida qo‘llash mumkin bo‘lgan takliflar ishlab chiqilgan. Tezisda soliqqa tortishning adolat va samaradorlik tamoyillariga muvofiq yondashuvni takomillashtirish yo‘llari ham yoritilgan.