(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE ON ANALYSIS OF MATHEMATICS AND EXACT SCIENCES, 2024)
Бугунги кунда дунё бўйича ерёнғоқ экини жами 25,5 млн. гектар майдонга экилиб, умумий ҳосилнинг ҳажми 40,3-42,7 млн.тоннани, ҳосилдорлик эса гектаридан 1,63-1,66 т/га ни ташкил этган. Шундан, Осиё ва Африканинг 56% ва 40% умумий ер майдонларида етиштирилиб, юқоридагига мос равишда 68% ва 25% умумий маҳсулот олинмоқда. Ерёнғоқ дунёда мой берувчи экин сифатида аҳамиятлилиги жиҳатидан олтинчи, енгил ҳазм бўлувчи оқсил миқдори бўйича эса соядан кейинги иккинчи ўринни эгаллайди.