O‘quvchilarni mustaqil fikrlashga to‘sqinlik qiluvchi psixologik omillar (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
O‘quvchilarning mustaqil fikrlash qobiliyati ta'lim jarayonida muhim rol o‘ynaydi. Biroq, turli psixologik omillar ularning bu qobiliyatini cheklashi mumkin. O‘quvchilarni mustaqil fikrlashga to‘sqinlik qiluvchi asosiy psixologik omillarga qo‘rquv, ichki tanqid, ijtimoiy ta'sirlar va stress kabi faktorlar kiradi. Bu omillar o‘quvchilarning o‘z fikrlarini erkin ifodalashiga, xatolardan o‘rganishiga va tanqidiy yondashishga to‘sqinlik qiladi. Tezisda, bu psixologik to‘siqlarni aniqlash va ularni bartaraf etish yo‘llari haqida so‘z boradi. O‘quvchilarni mustaqil fikrlashga undash va ularni o‘z fikrlariga ishonch hosil qilishga yordam berish muhim vazifa sifatida ko‘rib chiqiladi.