O’RTA OSIYO SUV HAVZALARINING NOYOB VA YO’QOLIB BORAYOTGAN BALIQLARI (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Mazkur tezisda O‘rta Osiyo suv havzalarining noyob va yo‘qolib borayotgan baliqlari muhokama qilingan. Hududdagi tabiiy ekotizimlarning buzilishi, suv resurslarining noto‘g‘ri boshqaruvi va antropogen ta’sir oqibatida yo‘qolish xavfi ostida bo‘lgan baliq turlarining hozirgi holati tahlil qilinadi. Shuningdek, yo‘qolib borayotgan turlarni muhofaza qilish choralari, xususan qo‘riqxona tizimlarini rivojlantirish, sun’iy ko‘paytirish dasturlari va xalqaro hamkorlikning ahamiyati yoritilgan. Mazkur ish ekologik va biologik tadqiqotlar uchun dolzarb bo‘lib, O‘rta Osiyoning biologik xilma-xilligini saqlab qolishga qaratilgan amaliy takliflarni beradi.