PUSHTI KATARANTUS (CATHARANTUS ROSEUS) O‘SIMLIGIDAN EKSTRAKT AJRATIB OLISH (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Ushbu maqolada pushti katarantus o‘simligining morfologik tuzilishi, dorivorlik xususiyati, agrotexnikasi va ekstrakt ajratib olish usullari o‘rganiladi. Hozirgi kunda dorivor o‘simliklarni kamayib ketayotganligi, ayniqsa ham manzarali ham dorivor o‘simliklarni kamayishi, pushti katarantus o‘simligini to‘liq yetishtirish texnologiyasini yo‘qligi, bu o‘simlikni yovvoyi turi judayam kamayib ketgani va bu o‘simlik ustida amaliy tajribalar kamligini hammamizga ma’lum. Shuningdek bu o‘simlikdan olinadigan vinblastin moddasi va uning hosilalari turli diabet kasalliklari va rak kasalliklariga davo sifatida ishlatilishi va bu moddaning ishlab chiqarish mexanizmi hali to‘liq mavjudmasligi ham alohida e’tirof etsak bo‘ladi