PROSTATA BEZI XAVFSIZ GIPERPLAZIYASIDA JARROHLIK AMALIYOTLARINI SAMARADORLIGINI ANIQLASH (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Prostata bezi xavfsiz giperplaziyasi (PBXG) — katta yoshdagi erkaklar orasida ko’p uchraydigan kasalliklardan biri. Kasallikni rivojlanishi bemorlar yoshi bilan parallel ravishda ayniqsa 40 yoshdan keyin prostata bezi xajmining kattalashishi tezlashadi. Barcha o’tkazilgan gistologik tekshiruvlar natijasida 50 yoshdan yuqori bo’lgan 80% erkaklarda prostata bezi gipreplaziyasi tasdiqlangan. PBXG aniqlangan bemorlarni taxminan 50% qismini operativ davoga muxtoj ekanligini tibbiy statiktik ma’lumotlar tasdiqlaydi.