SURUNKALI OBSTRUKTIV O‘PKA KASALLIGI BO‘LGAN BEMORLARDA YURAK FUNKSIONAL BUZILISHLARINING KLINIK AHAMIYATI (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2026)
Surunkali obstruktiv o‘pka kasalligi (SOO’K) ko‘pincha yurak-qon tomir tizimi tomonidan asoratlar bilan kechadi va bemorlar hayot sifatining pasayishiga olib keladi. Kasallik fonida rivojlanadigan surunkali gipoksiya va o‘pka qon tomirlarida qarshilikning ortishi yurak funksional holatida muhim o‘zgarishlar yuzaga kelishiga sabab bo‘ladi. Ushbu ishda SOO’K bilan og‘rigan bemorlarda yurak funksional buzilishlarining klinik ahamiyati tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari o‘ng qorincha yuklamasining oshishi, yurak urish tezligining o‘zgarishi va o‘pka gipertenziyasi belgilari bilan bevosita bog‘liqlikni ko‘rsatdi.