Maktabgacha ta’limda steam yondashuvi orqali bolalarning nutq va kommunikativ kompetensiyalarini rivojlantirish (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim tizimida STEAM (Fan, Texnologiya, Muhandislik, San’at, Matematika) yondashuvining bolalar nutqiy va kommunikativ kompetensiyalarini shakllantirishdagi rolini chuqur va har tomonlama tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada inson miyasining neyropsixologik rivojlanish xususiyatlari, xususan, mayda motorika va nutq markazlari o‘rtasidagi uzviy anatomik bog‘liqlik, shuningdek, “qo'l-miya-til” triadasining ishlash mexanizmlari ilmiy dalillar asosida yoritilgan. Tadqiqot doirasida Shvetsiya (Lpfö 18), Singapur (NEL Framework), AQSh va Italiya (Reggio Emilia) kabi ilg‘or pedagogik tizimlarning tajribalari qiyosiy tahlil qilinib, ularning O‘zbekiston Respublikasining “Ilk qadam” davlat o‘quv dasturi bilan integratsiyalashuv imkoniyatlari ochib berilgan. Ishda muhandislik loyihalari, ilmiy tajribalar va robototexnika vositasida bolalarning lug‘at boyligini oshirish, grammatik to‘g‘ri so‘zlash, pragmatik ko'nikmalar va ijtimoiy muloqot madaniyatini rivojlantirish bo‘yicha aniq, amaliyotga tatbiq etishga tayyor metodik tavsiyalar va dars ishlanmalari taqdim etilgan.