Temir yoʼl sanoatida singulyar va amaliy iqtisodiyotni qoʼllashning ilmiy-nazariy asoslari (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Ushbu maqola temir yo‘l sanoatida singulyar va amaliy iqtisodiyotni qo‘llashning nazariy-metodologik asoslarini yoritadi. Singulyar iqtisodiyot konsepsiyasi orqali iqtisodiy tizimlardagi murakkablik, beqarorlik va raqamli–jismoniy integratsiya sharoitida qaror qabul qilish mexanizmlari tahlil qilinadi. Temir yo‘l transporti global iqtisodiy integratsiya, logistika oqimlari, ekologik barqarorlik va inson kapitalining uyg‘unlashgan shakli sifatida ko‘rib chiqilib, zamonaviy transformatsion jarayonlar kontekstida baholanadi. Singulyar iqtisodiyot modelining Accinelli, Anyul, Meceda, Vonortas va Sen tomonidan ilgari surilgan nazariy qarashlar bilan uyg‘unligi, uning iqtisodiy samaradorlik, transport xavfsizligi va ijtimoiy adolatni ta’minlashdagi rolini chuqurlashtiradi. Mazkur maqola singulyar iqtisodiyotning texnologik transformatsiya va ijtimoiy identifikatsiya bilan bog‘liq o‘ziga xos paradigmasini transport sektori misolida tahlil qiladi.