Ma’naviy immunitet: axloqiy inqiroz davrida insonni saqlab qoluvchi kuch (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Zamon tobora tezlashib, hayotning barcha sohalarida yangilanish jarayonlari chuqurlashib borayotgan bugungi kunda insonning ruhiy barqarorligi va ma’naviy sobitligini saqlab qolish masalasi alohida ahamiyat kasb etmoqda. Axloqiy mezonlar nisbiylashayotgan, qadriyatlar o‘zgaruvchan tus olayotgan bir paytda “ma’naviy immunitet” tushunchasi insonni ichki tanazzuldan himoya qiluvchi kuch sifatida namoyon bo‘ladi. Ushbu maqolada ma’naviy immunitetning mohiyati, uning shaxs ruhiyati va axloqiy xulq-atvor shakllanishidagi o‘rni tahlil etiladi. Muallif axloqiy inqiroz sharoitida insonning mustaqil fikrlashi, vijdon bilan qaror qabul qilishi va ichki qarshilik ko‘rsatish qobiliyatini ma’naviy sog‘lom jamiyatning asosiy omili sifatida ko‘rsatadi. Maqolada ma’naviy immunitetni kuchaytirishning uchta yo‘nalishi – ongni poklash, ruhiy barqarorlikni mustahkamlash va qadriyatlar tizimini yangilash zarurligi asoslab beriladi. Maqola o‘quvchini zamonaviy hayot bosimlari orasida o‘zligini yo‘qotmaslik, ruhiy mustahkamlik va insoniy fazilatlarni asrab-avaylashga da’vat etadi.