Quyma po‘latlarda g‘ovaklik hosil bo‘lishini kamaytirishning samarali usullari (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Mazkur maqolada quyma po‘latlarda g‘ovaklik (porozlik) hosil bo‘lishining sabablari va uni kamaytirishning samarali texnologik usullari adabiyot manbalari asosida tahlil qilingan. Quyma po‘latlarning sifatini pasaytiruvchi asosiy nuqsonlardan biri — ichki g‘ovaklikning paydo bo‘lishi hisoblanadi. Tadqiqotda metallurgik jarayonlarning fizik mohiyati, quyish sharoitlari, sovitish tezligi va kimyoviy tarkib omillarining g‘ovaklikka ta’siri ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, vakuum ostida quyish, modifikatsiya, elektromagnit aralashtirish, issiqlik va bosim ostida quyish kabi zamonaviy texnologiyalar yordamida g‘ovaklikni kamaytirish usullari tahlil qilinadi. Maqola yakunida g‘ovaklikni nazorat qilishning istiqbolli yo‘nalishlari haqida xulosa beriladi.