(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Ushbu tadqiqotda ilk bolalik davridagi gipodinamik holatdagi bolalarning o‘pka ichi, bronxlar va magistral qon tomirlarining morfologik va morfometrik ko‘rsatkichlari o‘rganildi. Gipodinamik holat, odatda, yurak-qon tomir tizimining yetarli faoliyat ko‘rsatmasligi yoki qon aylanishining pasayishi bilan bog’liq bo‘lib, bu bolalarda turli xil patologik o‘zgarishlarga olib kelishi mumkin. Tadqiqotda 1-6 yoshdagi gipodinamik holatda bo‘lgan bolalar tanlandi. Ular uchun klinik va laborator tekshiruvlar amalga oshirildi. O‘pka va bronxlarning morfologik o‘zgarishlari mikroskopik usullar yordamida baholandi, shuningdek, qon tomirlarining diametri va devor qalinligi kabi morfometrik ko‘rsatkichlar aniqlanib, statistik tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, gipodinamik holatdagi bolalarda o‘pka to‘qimasida va bronx strukturasida sezilarli o‘zgarishlar mavjud: alveolalarning miqdori kamaygani, bronx devorlarining qalinlashishi va qon tomirlarida patologik kengayish kuzatilgan. Ushbu topilmalar gipodinamik holatning nafaqat yurak-qon tomir tizimiga, balki nafas olish tizimiga ham salbiy ta’sir ko‘rsatishini tasdiqlaydi. Tadqiqot natijalari bolalardagi gipodinamik jarayonlarni yaxshiroq tushunishga yordam beradi va ularning sog’lig’ini yaxshilash uchun profilaktika va davolash chora-tadbirlarini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega. Shuningdek, ushbu tadqiqot pediatriya amaliyotida qaror qabul qilish jarayonlarini qo‘llab-quvvatlaydi.