(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Жаҳонда иқтисодий муносабатларнинг глобаллашуви шароитида озиқ-овқат корхоналари томонидан ишлаб чиқарилаётган маҳсулотлар сифатини бошқариш ва уларнинг инсон саломатлиги учун хавфсизлигини таъминлаш масаласи бугунги кунда устувор аҳамият касб этмоқда. Шунингдек, истеъмолчилар томонидан озиқ-овқат маҳсулотларини сотиб олиш бўйича талабларига хос бўлган хусусиятлар таҳлилига кўра, улар арзон нархдаги сифатли ва ўз саломатликлари учун фойдали бўлган маҳсулотларни сотиб олишни афзал кўрадилар. Ушбу вазиятдан келиб чиқиб, турли мамлакатлар миллий иқтисодиётида озиқ-овқат маҳсулотлари учун ишлаб чиқилган меъёрлар (жумладан, миллий санитрик-гигиена талаблари, стандартлар, ҳуқуқий ва норматив меъёрий хужжатлар) билан бир қаторда, халқаро стандартлар тизими ҳам амал қилади. Ушбу меърлар ва стандартлар озиқ-овқат корхоналари томонидан маҳсулот ишлаб чиқариш ва унинг истеъмол хусусиятларига хос бўлган талабларни ўзида акс эттиради.