(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Sabzavot ekinlari vitaminlar, mineral elementlar, uglevodlar, pektin moddalari, organik kislotalar, efir moylari, fitontsidlarning asosiy manbai bo‘lib, yuqori ozuqaviy qiymati va dorivor xususiyatlariga ega). Yangi istiqbolli sabzavot ekinlarini joriy etish assortimentni kengaytirish va aholining parhezini ekologik toza mahsulotlar bilan to‘ldirish uchun muhim ahamiyat kasb etmoqda. Ma’lumki, tuproqlarning og‘ir metallar, radionuklidlar, organik birikmalar bilan ifloslanishi ekotizimlarning holati va inson salomatligiga ta’sir qiladi. Tuproqning og‘ir metallar bilan ifloslanishiga chidamli ekinlar va navlarni aniqlash, ayniqsa, o‘z ichiga olgan sanoati rivojlangan va texnogen ifloslangan mintaqalarda dolzarb bo‘lib qolmoqda. Bunday ekinlardan biri Daykon (Raphanus sativus, L. var.longipinnatus).