(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Butun jahon sog’liqni saqlash tashkiloti (BJSST) tomonidan oxirgi 10 yil davomida o’tkazilgan epidemiologik tadqiqotlar statistik xulosasi, allergik kasalliklar chastotasining global o’sishini qayd etdi [1,7,13]. Jahon allergiya tashkiloti (JAT)ning rasmiy bayonotiga ko’ra, hozirda umumiy allergozlar miqdori 3 barobar, xususan allergik oftalmopatologiyalar uchrashi 25% gacha ko’paygan [2,4]. Allergik ko’z kasalliklarining immunopatogenetik asosini gistamin (H) retseptorlari faollashishi va semiz hujayralarning degranulyatsiyasi tashkil qiladi [5,9,12]. Ushbu maqolaning asosiy maqsadi – oftalmologiya amaliyotida nisbatan yangi topikal antiallergik preparat - olopatadin gidroxlorid (Olopatadin 0.1% ko’z tomchisi) bo’yicha mavjud ilmiy adabiyotlarni ko’rib chiqish va tahlil qilish, shuningdek, klinik tadqiqot orqali Olopatadin 0.1% eritmasi preparatining samaradorligini baholash.