(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2024)
Verbena (Lippia citriodora) Verbenaceae (shahpasand) oilasiga tegishli. L.citriodora barglari o‘simlikining kimyoviy tarkibi mikroblarga qarshi, bosh og‘rig‘iga qarshi, asab va yurak og‘rig‘iga qarshi, karminativ, yalig‘lanishga qarshi, ovqat hazm qilish, bo‘shashish, bosh aylanishi, shamollashda yordam beradi. Terapiya, xotira kuchaytirgich va boshqalarda qo‘llaniladi. Aseton, etanol, metanol va suv bilan immersion usulda ekstraksiya qilinadi. Jami fenol birikmalarining eng yuqori miqdori edi 25/94 (100 mg ekstrakt uchun mg ) bo‘lgan etanol bilan ekstraksiya qilingan. Erituvchilar orasida atseton barglaridan fenolik birikmalarni ajratib olishda juda past samaradorlikka ega. L.citriodora oziq-ovqat sanoatida foydalanish uchun yaxshi tabiiy antioksidantlar sifatida asosan barglarida to‘plangan.