(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Maqolada “samaradorlik” tushunchasining klassik iqtisodiy nazariyadan tortib, zamonaviy raqamli iqtisodiyot va xizmatlar sohasi kontekstigacha bo‘lgan evolyutsiyasi tizimli tahlil qilinadi. A. Smit, D. Rikardo, L. Valras, V. Pareto, P. Samuelson, M. Porter, P. Druker kabi klassik va neoklassik iqtisodchilar qarashlari asosida samaradorlikning resurslardan oqilona foydalanish, ijtimoiy optimum va milliy raqobatbardoshlik mezoni sifatidagi talqinlari yoritilgan. Duglas Nort, Acemoglu & Robinson singari institutsional yo‘nalish vakillarining samaradorlikni institutlar sifati, inklyuzivlik va boshqaruv tizimlari bilan bog‘lovchi yondashuvlari tahlil qilinadi.