(untitled) (CONFERENCE ON THE ROLE AND IMPORTANCE OF SCIENCE IN THE MODERN WORLD, 2025)
Ushbu ilmiy ishda “Minnatdorchilik nutqiy aktlarida lokutsiya va illokutiv maqsadning ifodalanishi” mavzusi tadqiq etiladi. Nutqiy aktlar, jumladan, minnatdorchilik, odamlar o’rtasidagi ijtimoiy aloqalar va muloqot jarayonida muhim o’rin tutadi. Minnatdorchilik nutqiy akti, nafaqat shaxsiy his-tuyg’ularni ifodalash, balki jamiyatda ehtirom va hurmatni ko’rsatish vositasi sifatida ham qaraladi. Ushbu ishda minnatdorchilik nutqi lokutsiyaviy va illokutiv aspektlarda tahlil qilinadi, ya’ni nutqning yuzaga kelishi va uning amalga oshirish maqsadlari ko’rib chiqiladi. Lokutsiya — nutqning mazmuni va uni ifodalovchi til vositalari, illokutiv maqsad esa nutqni ishlatishdan ko’zlangan maqsadlarni anglatadi. Minnatdorchilikda bu ikkala aspektning o’zaro aloqasi va ahamiyati tahlil etilib, nutqdagi harakatlar va ularning ijtimoiy funktsiyalari ko’rsatiladi.