BIOGEN MAKRO VA MIKROELEMENTLAR TARKIBIGA KIRUVCHI METALL IONLARINING AHAMIYATI. (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2024)
Metall ionlarining asosiy ekologik va fiziologik ma'lumotlari, qo'rg'oshinning inson organizmiga ta'siri, og'ir metallar atomlarining atmosfera va gidrosferadagi migratsiya shakllari;Suvning turli maqsadlarda foydalanishga yaroqliligini aniqlash;zaharli metall ionlarining antropogen ta'siridan himoya qilish usullari.Tirik tizimlardagi xatti-harakatlarga qarab, moddalar, shu jumladan metall ionlari besh turga bo'linadi: organizm uchun zarur; stimulyatorlar; inert, zararsiz; terapevtik vositalar; zaharli. Modda organizm uchun zarur deb hisoblanadi, uning etishmasligi bilan tanada funktsional buzilishlar paydo bo'ladi, bu moddani unga kiritish orqali yo'q qilinadi. Zaruriyat organizmga bog'liq xususiyat bo'lib, uni stimulyatsiyadan farqlash kerak. Qachonki kabi ko'plab ma'lum misollar mavjud stimulyatorlar zarur va keraksiz metall ionlari harakat qiladi. Ba'zi metallar va metall ionlari ma'lum konsentratsiyalarda bo'ladi inert, zararsiz va tanaga hech qanday ta'sir ko'rsatmaydi. Shuning uchun inert metallar - Ta, Pt, Ag, Au ko'pincha jarrohlik implantlari sifatida ishlatiladi. Ko'p metall ionlari xizmat qilishi mumkin terapevtik vositalar;