RIVOJLANAYOTGAN TO‘LOV TIZIMLARIDA RAQAMLI VALYUTALARNING MOLIYAVIY BARQARORLIKKA TA’SIRI (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2026)
Mazkur tezisda raqamli valyutalarning moliya bozori hali to‘liq rivojlanmagan mamlakatlardagi moliyaviy barqarorlikka ta’sir qilish yo‘llari o‘rganiladi. Tadqiqot doirasida moliya-bank tizimi zaxiralarining asosiy qismi (70-80 foizi) aholi omonatlariga tayanadigan rivojlanayotgan iqtisodiyotlarning o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilingan. So‘nggi uch yillik (2024–2026) global tendensiyalar hamda xalqaro moliya institutlarining ma’lumotlariga tayangan holda, raqamli aktivlarning ommalashishi natijasida yuzaga keladigan banklarning vositachilik rolini yo‘qotishi (mablag‘larning bank tizimidan chiqib ketishi) xavfi baholangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, nazoratsiz raqamli pullar tijorat banklarining naqd pul zaxiralarini kamaytiradi va iqtisodiy qiyinchiliklar davrida mablag‘larni xavfsiz hamyonlarga bir zumda o‘tkazish (raqamli bank inqirozi) riskini oshiradi.