PARKINSON KASALLIGI.UNING KELIB CHIQISH SABABLARI VA CHORA-TADBIRLARI (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2025)
Parkinson kasalligi - miyaning degenerativ kasalligi bo'lib, harakatlanishga ta'sir qiladi, natijada titroq, sekin harakatlar va mushaklarning qotib qolishi kabi belgilar yuzaga keladi. Bu kasallik miyadagi dofamin ishlab chiqaruvchi nerv hujayralarining asta-sekin nobud bo'lishidan kelib chiqadi. Parkinson kasalligi davolanmaydi, ammo terapiya va dorilar bilan alomatlarni nazorat qilish mumkin. Parkinson kasalligining aniq sababi noma'lum, ammo genetik moyillik, atrof-muhit omillari (pestitsidlar, og'ir metallar), yosh va oksidlovchi stress kabi omillar muhim rol o'ynashi mumkin. Ba'zi hollarda genetik mutatsiyalar kasallikning rivojlanishiga sabab bo'ladi.