(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2026)
Туғруқ травмасидан кейинги 7-14 сутка давомида чақалоқлар гипоталамусда қуйидаги патоморфологик ўзгаришлар юзага келади. Гипоталамусни олдинги ўрта ва орқа сохаларида супраоптик ва парвентрикуляр ядролари атрофида артерилалар ва капиллярларда юзага келган эритростаз, сладж феномени шу сохаларда веноз тўлақонлик ва гипоталмус стромасида плазмтик бўкишни давомли кечишига олиб келиши натижасида микроглиал хужайраларни ўчоқли мултифокусдаги пролифе-рацияси ривожланади. Бош мия травмасида қон томирларни рефлектор кенгайиши оқибатида юзага келган веноз тўлақонлик гипоталмусда метаболик бузлишиларга олиб келиши ва перицеллюляр шишиларни юзага келиши билан намоён бўлганлиги аниқланади.