(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2026)
Сурункали ошқозон яра касаллигида даволаш терапиясидан кейинги даврда жигарда хар хил патоморфологик ўзгаришлар аниқланади. Жумладан миллий клиник протоколда сурункали ошқозон яраларини даволашда қўлланиладиган дори препаратлари гурухида ностероид яллиғланишга қарши препаратларини қўлланилиши бевосита гепатотоксик таъсирида турлича ўзгаришлар билан намоён бўлади. Жумладан Раппопорт бўйича жигар бўлакчаларини турли сохаларида дистрофик ва некробиотик ўзгаришлардан ташқари жигар фибрози триадалар атрофи ва перилобуляр сохаларда ривожланиши жигар фаолиятини сурункали тарзда бузилиши важигар фибрози, жигар склерози, портал трактлар атрофида гипертензион ўзгаришларни юзага келиши билан намоён бўлади.