(untitled) (INTERNATIONAL CONFERENCE OF NATURAL AND SOCIAL-HUMANITARIAN SCIENCES, 2025)
Gipertoniya kasalligi yurak-qon tomir tizimining eng keng tarqalgan surunkali kasalliklaridan biri bo‘lib, u yurak tuzilmasi va funksiyasida muhim o‘zgarishlarga olib keladi. Uzoq davom etgan arterial gipertenziya chap qorinchada gemodinamik yuklamani oshirib, u orqali sistolik va diastolik disfunktsiyaning rivojlanishiga sabab bo‘ladi. Bundan tashqari, organizmdagi suyuqlik almashinuvi buzilishi gipertoniyaning klinik kechishiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi.